Efter att ha valt RSS-läsare är det dags att fylla den med innehåll. Här finns det ett enkelt sätt, som fungerar med vissa RSS-läsare, och ett lite mer bökigt, som fungerar med alla.
Om du valt Inoreader fungerar det lätta: Gå till Inoreader och skriv in adressen till den webbplats du är intresserad av i sökrutan längst upp till vänster. Finns det ett – eller flera – RSS flöden på webbplatsen kommer Inoreader visa dem för dig och låta dig välja de du vill prenumerera på. När det är gjort kan du också välja i vilken mapp prenumerationen ska ligga.
Om du valt en annan RSS-läsare än Inoreader är det inte säkert att motsvarande sökruta finns. Då får du istället besöka webbplatsen du är intresserad av för att själv leta efter RSS-flöden. Det kan du också göra om Inoreader inte lyckas hitta något.
För att bli framgångsrik i din RSS-jakt är det en bra idé att träna ditt öga att reagera på RSS-ikonen. Ofta ser den ut som ovan, men ibland med lite andra färger. Finns den på sidan, då finns det också ett RSS-flöde.
RSS-flöden är egentligen vanliga webbadresser, med den skillnaden att de leder till en sida som är anpassad för RSS-läsare och inte för mänskliga besökare.
Om du klickar på ikonen och texten som dyker upp på sidan som den länkar till ser ut som en obegriplig textmassa, då är sannolikheten stor för att det är ett RSS-flöde. Kopiera länken i webbläsarens adressfält och klistra in den i RSS-läsaren.
Men var hittar man RSS-flöden? #
Det var den tekniska biten, hur du gör för att lägga till en prenumeration i din RSS-läsare. En minst lika intressant frågeställning är var – var som i på vilka webbplatser – du kan hitta RSS-flöden.
På de flesta, är svaret.
Från början var RSS-flöden förknippade med bloggar, och där finns de fortfarande. Men inte bara som flöden med nya inlägg. Ofta går det också att lägga till en RSS-prenumeration för kommentarsflödet till ett enskilt inlägg. Det har jag utnyttjat många gånger när jag hittat intressanta diskussioner som jag vill fortsätta att följa.
Efter bloggarna började många traditionella tidningar erbjuda RSS-flöden från sina nätutgåvor, och så är det fortfarande.
Det går också att hitta RSS-flöden hos myndigheter och andra offentliga institutioner. Bra bland annat för journalister som vill hålla sig uppdaterade. Arbetsförmedlingen är ett annat exempel.
Google Alerts, Googles bevakningstjänst, kan också leverera resultat som RSS-flöden. Välj det istället för e-post så slipper du en full inkorg.
Kort sagt, RSS-flöden går att hitta på många ställen.
Håll ögonen öppna!
Det här är ett inlägg i årets upplaga av #blogg100. Utmaningen handlar om att skriva ett blogginlägg varje dag under 100 dagar i sträck, med start den första mars. Jag är med för första gången och har bestämt mig för att skriva 100 inlägg som hjälper dig att använda din dator på ett smartare sätt, för att bli mindre stressad och mer effektiv.
För att inte missa något av det jag skriver kan du prenumerera på mejllistan här nedan. Eller lägga till min webbplats i din RSS-läsare.
Länkar till alla mina tips hittar du här.
[et_bloom_inline optin_id=optin_9]